torstai 18. maaliskuuta 2010

Jahuu, yhyy ja ei-jahuu-yhyy -hiljaistuminen

Jahuu, yhyy ja ei-jahuu-yhyy -hiljaistuminen on harjoitusmenetelmä, jossa ihminen nauraa 3 tuntia päivässä viikon ajan, itkee 3 tuntia päivässä viikon ajan ja tarkkailee 3 tuntia päivässä viikon ajan tunnin jaksoina. Jahuu-sanaa käytetään herättämään nauru ja Yhyy-sanaa käytetään herättämään itku jos ne keskeytyvät harjoituksen aikana(1. (Wadud 2002, 69–75.)
"Riemuitse naurustasi, riemuitse itkustasi, riemuitse hiljaisesta olemassaolon havainnoinnista!" (Wadud 2002, 75).
Nauruharjoitteen kesto on 45 minuuttia ja siihen kuuluu lopuksi 15 minuutin hiljainen tarkkailu istuen. Harjoitus aloitetaan huutamalla muutama kerta Jahuu! ja jos nauru tyrehtyy, huudetaan Jahuu! tai palautetaan nauru puhumalla alitajunnan puhetta. Vartalo voi liikkua harjoitteen aikana. Naurujakson lopuksi istutaan silmät kiinni keho jännittyneenä muutama minuutti ja annetaan sitten kehon kaatua yrittämättä ja ohjaamatta. Kun olo tuntuu sopivalta, siirrytään tarkkailuosioon. (Wadud 2002, 73.)

Itkuharjoitteen on nauruharjoitteen kaltainen, itkua stimuloiva sana on Yhyy ja se lausutaan hiljaa. Harjoitustila voi olla hieman pimennetty ja harjoitusviikon aikana tulisi olla avoin asioille jotka synnyttävät kyyneliä. (Wadud 2002, 73–74.)

Ei-jahuu-yhyy-harjoitteen aikana havainnoidaan jotain (kohteella ei ole merkitystä) istuen lattialla tai tuolissa selkä suorana kulloinkin sopivalta tuntuva ajanjakso. Havainnointia jatketaan tanssien itse valitun sydämellisen ja keveän musiikin tahdissa. Musiikkiin ei saa kadota. (Wadud 2002, 74.)

3 harjoitusviikon aikana ei tule suorittaa muita voimakkaita hiljaistumisharjoituksia, hengitys-, tunteenilmaisu- eikä bioenergiaharjoituksia. Ryhmäharjoituksen aikana ei tule keskustella ja harjoituksen aikana pintaan nousevaan vihaan ei tarvitse takertua vaan sen voi ilmaista vartalon liikkeillä tai alitajunnan puheella. (Wadud 2002, 74–75.)

VIITTEET:
(1sanat ovat vain tekniikoita tunnetilan palauttamiseen (Wadud 2002, 71).

KIRJALLISET LÄHTEET:
Wadud, Swami Deva (toim.) 2002. Meditaatio – ainoa tie vapauteen (2. painos) (Meditation – the First and Last Freedom). Suomentanut Jorma Koskinen. Pieksämäki: Unio Mystica.