maanantai 22. maaliskuuta 2010

Sieluntappaja (Narsu): Näkymätön lapsi

Näkymätön lapsi on Narsun (narsistista luonnehäiriötä sairastava henkilö) väkivaltaisen toiminnan seurauksena syntyvän lapsen mm. sielullisen ja sosiaalisen alikehittyneisyyden vertauskuvallinen ilmaus. Näkymätön lapsi jää ilman tukea lapsuudessaan, sairastuu kiltteyteen ja siirtää sen aikuiselämäänsä. Tästä seuraa elämän kaventuminen. (Välipakka & Lehtosaari 2007, 109–144.)
"Älä pyydä mitään, älä ole tyytymätön, älä näytä kiukkua, älä loukkaannu, älä ole aina vaivaksi. Ole hyvä ja näkymätön lapsi" (Välipakka & Lehtosaari 2007, 109.)
Lapsen väkivaltaista kohtelua ovat mm. fyysinen, kemiallinen, psyykkinen ja seksuaalisuuteen liittyvä narsuväkivalta. Lapsi voi joutua narsuväkivallan kohteeksi kaikissa sosiaalisissa yhteisöissään. Narsun lapsiin kohdistuvan väkivaltaisen käyttäytymisen syynä pidetään mm. empatian puuttumista ja sitä, että lapsen tarpeet eivät merkitse Narsulle mitään hänen omiin tarpeisiinsa verrattuna. (Välipakka & Lehtosaari 2007, 125–126.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Välipakka, Tuija & Lehtosaari, Arja. 2007. Sata tapaa tappaa sielu – narsismin uhrit kertovat. Jyväskylä: Ajatus-kirjat.