maanantai 15. maaliskuuta 2010

Pyörrehiljaistuminen (Whirling-tanssihiljaistuminen)

Pyörrehiljaistuminen (Whirling-tanssihiljaistuminen) on harjoitusmenetelmä, jossa pyöritään vähintään 1 tunti paikallaan yleensä vastapäivään oikea käsi ylhäällä kämmen ylöspäin ja vasen ksäis alhaalla kämmen alaspäin musiikin mukaan. Silmät ovat avoimina, katse tarkentumaton, keho taipuisa ja harjoituksen aikana ollaan vaiti. (Wadud 2002, 82–83.)
"Sufien pyörimishiljaistuminen on yksi voimakkaimmista hiljaistumistekniikoista" (Wadud 2002, 82).
Pyörrehiljaistumisessa pyöritään 15 minuuttia hitaasti ja nopeutta lisätään asteittain sen jälkeen 30 minuutin aikana. Pyöriminen päättyy kun keho kaatuu rennosti maahan. (Wadud 2002, 82–83.)

Harjoitusta jatketaan vatsamakuulla 15 minuuttia niin, että paljas napa koskettaa maata ja silmät ovat suljetut. Mikäli vatsamakuu aiheuttaa pahoinvointia, liike voidaan tehdä selinmakuulla. (Wadud 2002, 82–83)

Hiljaistumisen päätyttyä tulisi olla mahdollisimman toimeton ja hiljainen. Harjoitukseen voi liittyä aluksi pahoinvointia, jonka pitäisi poistua 2–3 harjoituksen jälkeen. Harjoituksen tekeminen tulee lopettaa, mikäli pahoinvointi jatkuu. (Wadud 2002.82–83.)

VAROITUS:
Älä tee tätä harjoitusta, ellet ole varma siitä, että et joudu tapaturmaan sitä tehdessäsi ja että ymmärrät harjoituksen tarkoituksen. Harjoituksella voi olla voimakas vaikutus henkilön psyykkeen. (Wadud 2002, 82.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Wadud, Swami Deva (toim.) 2002. Meditaatio – ainoa tie vapauteen (2. painos) (Meditation – the First and Last Freedom). Suomentanut Jorma Koskinen. Pieksämäki: Unio Mystica.