maanantai 15. maaliskuuta 2010

Hiljaistumistekniikkaohjeet vol. 2 (vasta-alkajat)

Hiljaistumistekniikka on hiljaistumisen harjoittelun työväline, jonka tarkoituksena on ohjata harjoittelijaa löytämään oma itsen hiljaisuus (hiljaistuminen). Hiljaistumistekniikka on tarkoitettu nopeuttamaan hiljaistumisen oivaltamista ja kukin hiljaistumistekniikka on toteutettava täysin ohjeiden mukaisena. (Wadud 2002, 27–34.)
"Sinusta on tultava Buddha! (valaistunut)" (ohje vasta-alkajalle, Wadud 2002, 35).
Hiljaistumisharjoitus tulisi toteuttaa vapaana kaikesta elämän tavanomaisista asioista. Ohjeita vasta-alkajalle ovat mm. (aakkosjärjestyksessä).
  1. aloita tutustumalla sisäiseen hälinääsi liikunnalla ja toiminnalla
  2. pura sisäiset patoumasi (mm. viha) ennen kuin harjoittelet tekniikoita, joissa keho on paikoillaan. Huomioi lainsäädännön vaatimukset purkaessasi patoutumiasi
  3. riisu kenkäsi ja kaikki mielesi sisältö
  4. tee olosi mukavaksi (keho tulee voida unohtaa harjoituksen aikana)
  5. varaa erillinen aika ja paikka (vaikka pienikin nurkka). (Wadud 2002, 34–42.)
Juurruttuaan omaan itseensä hiljaistuminen voidaan suorittaa missä ja milloin tahansa, mutta se ei ole mahdollista vasta-alkajalle. Aluksi tietty hiljaistumistila helpottaa hiljaistumisharjoituksen suorittamista ja hiljaistumista. (Wadud 2002, 35–36.)

VAROITUS:
Paikallaan istuminen on vasta-alkajalle usein liian vaativa tekniikka, koska sen aikana itse synnyttää suuren määrän hälinää, joka voi johtaa mielenterveydellisiin ongelmiin. Kyky käsitellä mielen hälinää kehittyy hiljaistumisen oivaltamisen syntyessä, ja esim. hiljaa istuminen tulisi ottaa käyttöön vasta sitten, kun harjoitus voidaan suorittaa turvallisesti. (Wadud 2002, 36–36.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Wadud, Swami Deva (toim.) 2002. Meditaatio – ainoa tie vapauteen (2. painos) (Meditation – the First and Last Freedom). Suomentanut Jorma Koskinen. Pieksämäki: Unio Mystica.