tiistai 16. maaliskuuta 2010

Tyyneyteen siirtyminen -hiljaistuminen

Tyyneyteen siirtyminen -hiljaistuminen on harjoitusmenetelmä jossa ihminen kohtaa itsessään esiintyvän tunteen siirtyen kohti omaa kokemuksensa keskipistettä. Harjoituksessa tarkkaavaisuus keskittyy ärsykkeeseen ilman pako- tai taistelureaktiota ja se on eräs omakeskushiljaistumisen muoto. (Wadud 2002, 132–138.)
"Ihmisen tulee toteuttaa itseään, ei tunnereaktion vaatimuksia. Tunnereaktio on vain heijastuma ärsykkeestä." (mukaillen Wadud 2002, 132.)
Tyyneyteen siirtyminen -hiljaistumista voidaan harjoitella luomalla (psykodraamalla) voimakkaita tunteita herättäviä tilanteita. Kun tunteet ovat ottamassa ylivallan, harjoitus rauhoitetaan ("Muista, pysy tyynenä"). Keho kokee näytellyt tunteet (ja seksin) aitoina. (Wadud 2002, 134-135.)

Tyyneyteen siirtyminen -hiljaistumisen tarkoituksena on luoda ihmiselle kyky irtautua automaattisesta reagoinnista ärsykkeisiin. Harjoitus voi luoda ihmiselle kyvyn tunnistaa sisäinen tyyneys ja sisäinen hälinä ja luo mahdollisuuden valita kaikissa tilanteissa sisäinen tyyneys. (Wadud 2002, 136–137.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Wadud, Swami Deva (toim.) 2002. Meditaatio – ainoa tie vapauteen (2. painos) (Meditation – the First and Last Freedom). Suomentanut Jorma Koskinen. Pieksämäki: Unio Mystica.