"Ekho(1: kreikkalaisessa mytologiassa vuorennymfi (vuorenneito, oreadi; eräs alempiarvoinen naisellinen jumalolento, muut vedenneito (najadi) ja metsänneito (dryadi)), joka riutui onnetomasta rakkaudesta Narkissokseen niin että lopulta vain hänen äänensä jäi jäljelle" (mukaillen Tiainen 1983, 245 ja 852).Tietäjä Teiresias oli ennustanut, että Narkissos ei eläisi vanhaksi, jos Narkissos näkisi oman kuvansa. Näkymättömäksi kirouksella muutettu Ekho-nymfi oli epätoivoisesti rakastunut Narkissokseen ilman vastarakkautta Narkissokselta. Koston jumalatar Nemesis rankaisi Narkissosta antamalla Narkissoksen nähdä oma kuvansa lähteen pinnasta. (Välipakka & Lehtosaari 2007, 15.)
Narkissos rakastui intohimoisesti veden pinnasta näkyvään heijastumaan itsestään, mutta ei saanut siltä vastarakkautta. Tästä pettyneenä ja katkeroituneena Narkissos tappoi itsensä. Rakkauden jumalatar Afrodite muutti Narkissoksen ruumiin narsissiksi. (Välipakka & Lehtosaari 2007, 15.)
Vaihtoehtoisen tarinan mukaan Narkissos väheksyi Ekhon rakkautta ja rangaistukseksi joutui rakastumaan lähteen kalvosta heijastuneeseen omaan kuvaansa. Riuduttuaan kuoliaaksi hän muuttui narsissiksi. (Tiainen 1983, 820)
Toisen vaihtoehtoisen tarinan mukaan Narkissos väheksyi Ekhon rakkautta, jolloin Ekhon ruumis kuihtui pois. Tämän jälkeen Narkissos väheksyi kaikkien muidenkin rakkautta, ja lopuksi yksi turhautuneista pyysi jumalia kieltämään Narkissokselta kaiken sen, mitä hän koskaan rakastaisikaan. Koston jumalatar Nemesis kuuli pyynnön ja toteutti sen. Nähtyään oman kuvansa lähteen pinnasta hän ihaili sitä nälästä ja väsymyksestä huolimatta ja menehtyi lopulta (aliravitsemukseen). Narkissos ei kuollut janoon, koska hän ihailleessaan kuvaansa suuteli väsymättä lähteen pintaa. (Wikipedia, hakupäivä 13.3.2010.)
Kolmannen vaihtoehtoisen tarinan mukaan Narkissoksella oli täysin Narkissoksen näköinen kaksoissisko, joka kuoli pois. Narkissos kaipasi sisartaan niin, että katsoi omaa kuvaansa koska hän näki silloin sisarensa elävänä. Narsissit oli tämän tarinan mukaan luonut Haades houkutellakseen Persefonen pois ystäviensä luota ja siepatakseen tämän. (Wikipedia, hakupäivä 13.2.2010.)
VIITTEET:
1) eng. echo, kaiku.
KIRJALLISET LÄHTEET:
Tiainen, Jorma 0 (toim.) 1983. Tietojätti - Gummeruksen yksiosainen tietosanakirja. Jyväskylä: Gummerus.
Välipakka, Tuija & Lehtosaari, Arja. 2007. Sata tapaa tappaa sielu – narsismin uhrit kertovat. Jyväskylä: Ajatus-kirjat.
SÄHKÖISET LÄHTEET:
Wikipedia. Narksissos. http://fi.wikipedia.org/wiki/Narkissos. Hakupäivä 13.3.2010.