maanantai 1. maaliskuuta 2010

Kestävävyysjuoksijan elastinen askel

Kestävyysjuoksijan elastinen askel on askeleen voimantuoton nopeuden ja reaktiivisyyden yhdistelmä, joka arantaa juoksun taloudellisuutta. Pitkillä kestävyysmatkoilla askeleen elastisuus on kestävyysominaisuuksia merkittävämpi suorituskykytekijä. (Anttila 2005, 18.)

Tehokas kestävyysjuoksijan askel perustuu esijännitetyllä lihaksella saatavaan nopeaan lihaskimmahdukseen. Kestävyysjuoksun lihastyö mukautuu pikajuoksun lihaskoordinaatiomalliin, jossa lihastyö keskittyy lantion lihaksiin. Nilkan ja polvinivelten kulmamuutokset ovat pieniä. (Anttila 2005, 18.)

Juoksijan jalan nopea askelkontakti parantaa juoksijan jalan (elastiset lihakset ja jänteet) varastoituneen energian käyttöä. Jalan hyvin nopea ja terävä kontakti juoksualustaan on tehokas, kun työntövaihe seuraa nopeasti jarrutusvaiheen jälkeen. (Anttila 2005, 18.)

Kestävyysjuoksija voi kehittää jalkojensa törmäysvoimakestävyyttä ylämäkijuoksun lisäksi tasamaa- ja alamäkijuoksullla. Nämä harjoitteet kehittävät lisäksi hermotuksen nopeuskykyä. Kestävyysjuoksun kilpavauhtisen kestävyysvauhdin tulee säilyä askellukseltaan terävänä ja kimmoisana jotta kilpailuvauhtinen juoksu olisi taloudellista. (Anttila 2005, 18-20.)

Kestävyysjuoksijan vauhtikestävyyden kehittäminen perustuu vetoihin, jotka eivät aiheuta raskasta maitohappokuormaa. Raskas maitohappokuorma kehittää ei kehitä nopeutta vaan anaerbista kestävyyttä ja maitohapon sietokykyä. (Anttila 2005, 20.)

Rutinoituneilla juoksijoilla juoksun taloudellisuus ja juoksun tekniikka ratkaisee juoksijan tuloskunnon muihin rutinoituneisiin juoksijoihin verrattuna. Juoksentelijoilla juoksutekniikka saa olla mikä tahansa, koska juoksentelijoiden tavoitteet ovat käytännössä samantekeviä. (Anttila 2005, 22.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Anttila, Seppo. 2005. Elastinen askel. Juoksija-lehti 3/2005, 18-20 (35. vuosikerta). Forssa: Juoksija.